Πιλοτικές Περιοχές

Μέσω των πιλοτικών προγραμμάτων του  AQUAKNIGHT οι εταίροι διεξάγουν μια εις βάθος ανάλυση του δικτύου καθώς και της περιοχής διανομής του νερού στις προκαθορισμένες πιλοτικές περιοχές, χρησιμοποιώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα ερευνήσει την πραγματική κατανάλωση, η οποία μετριέται με πολύ χαμηλή ακρίβεια σε πολλές Μεσογειακές πόλεις. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι μετρητές να είναι χαλασμένοι ή μη ακριβείς όπως επίσης οι Εταιρείες Ύδρευσης να μην υπολογίζουν σωστά το νερό που χρησιμοποιούν για τις εργασίες του δικτύου ή τις δημόσιες υπηρεσίες (καθαρισμός δρόμων, πότισμα κήπων, πυροσβεστικές υπηρεσίες και σχολεία κ.λ.π.). Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό της απώλειας του εμπορικά εκμεταλλεύσιμου νερού είναι πολύ μεγάλο.  Το πρόγραμμα AQUAKNIGHT παρουσιάζει την χρήση της μεθόδου Αυτόματης Ανάγνωσης Μετρητή (AMR) προκειμένου να βελτιώσει την μέτρηση της κατανάλωσης και να παρέχει στις Εταιρείες Ύδρευσης που συμμετέχουν, τα μέσα να καθορίσουν τις απώλειες νερού με περισσότερη ακρίβεια, αλλά και να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την ζήτηση νερού.

Το AQUAKNIGHT, συγκεκριμένα εστιάζει στην ενίσχυση της ικανότητας των εταιρειών ύδρευσης που συμμετέχουν να μειώσουν το Μη- Προσοδοφόρο Νερό, μέσω της εφαρμογής του Ενεργού Ελέγχου Διαρροής και της τεχνικής αυτόματης μέτρησης του νερού. Ως αποτέλεσμα θα είναι η βελτιωμένη λειτουργική και οικονομική απόδοση των Μεσογειακών εταιρειών ύδρευσης, η εξοικονόμηση νερού και ο έλεγχος της εγχώριας ζήτησης.

Το έργο διεξάγει 5 παράλληλα πιλοτικά προγράμματα στις περιοχές που έχουν επιλεγεί από τους τελικούς χρήστες, με σκοπό την μείωση του Μη-Προσοδοφόρου Νερού και την από-μέρα-σε-μέρα αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των υπηρεσιών. Τα πέντε αυτά παράλληλα πιλοτικά προγράμματα στην Κύπρο, Ιταλία, Αίγυπτο, Τυνησία και Ιορδανία, θα ενισχύσουν την από κοινού χρήση των νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση του νερού, την βελτίωση της διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης καθώς και την αύξηση των εσόδων από την πώληση του νερού.  Το AQUAKNIGHT, προσδοκεί να ενθαρρύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Μεσογειακών χωρών και των Μεσογειακών Εταίρων, να βοηθήσει να δημιουργηθούν συνεργασίες  για την βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης και να κατασκευαστεί μια κοινή βάση γνώσεων η οποία θα υποστηρίζει μελλοντικές συγκριτικές αξιολογήσεις και θα βελτιώσει τις υπηρεσίες ύδρευσης στην λεκάνη της Μεσογείου.

Η μεθοδολογία που προτείνεται πηγάζει από Ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία πέρα των δύο δεκαετιών, πάνω στην διαχείριση και τον έλεγχο των διαρροών  η οποία έχει αναπτυχθεί από Διεθνείς Οργανισμούς όπως τον International Water Association (IWA). Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στις πιλοτικές περιοχές του AQUAKNIGHT στηρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες, συγκεκριμένα :

  1. Τον υπολογισμό του υδάτινου ισοζυγίου για τον προσδιορισμό του Μη-Προσοδοφόρου Νερού  (εμπορικές και φυσικές απώλειες νερού).
  2. Εφαρμογή μετρήσεων περιοχής (district metering) στις επιλεγμένες πιλοτικές περιοχές και Ενεργού Έλεγχου Διαρροής για να εντοπιστούν διαρροές που έχουν επισκευαστεί. Θα μετρηθεί η πίεση στις πιλοτικές Προκαθορισμένες Περιοχές Μέτρησης  προκειμένου να εξακριβωθεί εάν απαιτούνται  μέτρα διαχείρισης της πίεσης για να μειωθεί η διαρροή.
  3. Πειραματισμός προηγμένων τεχνολογιών μέτρησης του νερού  (Αυτόματη Μέτρηση Νερού), ανάλυση και έλεγχος των υφιστάμενων μετρητών και εκτίμηση των επιπτώσεων των ιδιωτικών δεξαμενών νερού. Οι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν σκοπό να βελτιώσουν την γνώση σχετικά με τις εμπορικές απώλειες στις 5 πιλοτικές περιοχές και να αναπτύξουν ένα Εγχειρίδιο Βέλτιστης Πρακτικής που θα καθοδηγήσει  τους Μεσογειακούς Διαχειριστές  να κάνουν πιο αξιόπιστη και ακριβή εκτίμηση της εμπορικής απώλειας νερού.

Πιλοτική Περιοχή 1 – Λεμεσός

Στην Πόλη της Λεμεσού ,το δίκτυο έχει υποστεί μια συνεχή διαδικασία βελτίωσης  και πολλά έχουν επιτευχθεί για την μείωση της απώλειας νερού. Είναι δομημένο με ένα εργονομικό τρόπο διαχείρισης, με ζώνες πίεσης και Διαχωρισμένες Περιοχές Μέτρησης. Προκειμένου να μειωθεί και να διατηρηθεί η απώλεια νερού σε χαμηλά επίπεδα, έχει εφαρμοστεί μια στρατηγική  η οποία περιλαμβάνει, εφαρμογή της διαχείρισης πίεσης, ενεργό έλεγχο διαρροών, ταχύτητα και ποιότητα επισκευών και διαχείριση των εγκαταστάσεων.

Η συνεχής παρακολούθηση της ροής και της πίεσης του νερού  μέσα στο δίκτυο, είναι υψίστης σημασίας για την αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των απωλειών. Η αποθήκευση αυτών των μετρήσεων και η μεταφορά τους από το διαδίκτυο στο γραφείο για ανάλυση πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τεχνολογίας χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Τα στοιχεία αυτά παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό δράσης και προσδιορισμό δραστηριοτήτων.

Πιλοτική Περιοχή 2 - Genoa

Στην περιοχή της Genoa η βελτίωση του δικτύου έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η ηλικία του δικτύου καθώς και τις υψηλές πιέσεις. Επιπρόσθετα, αντί για μετρητές , έχουν «οπτικούς φακούς» για να περιορίσουν την ροή και δεξαμενές αποθήκευσης έχουν εγκατασταθεί παραδοσιακά προκειμένου να διατηρήσουν μια σταθερή ροή στο σύστημα. Η κατάσταση χρήζει βελτίωσης με το να γίνει κατανοητή και να ποσοτικοποιηθεί η απώλεια νερού καθώς και με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών για την καλύτερη διαχείριση μέτρησης και απώλειας νερού.

Πιλοτική Περιοχή 3 – Alexandria

Στο δίκτυο της Αλεξάνδρειας επενδύσεις απαιτούνται για την διασφάλιση επαρκούς επιπέδου υπηρεσιών προς τους καταναλωτές καθώς και επαρκή πίεση στο σύστημα. Μείωση του Μη-Προσοδοφόρου Νερού μέσω της εφαρμογής Ενεργού Ελέγχου Διαρροής, Διαχείρισης Πίεσης, Επαρκείς Επιδιορθώσεις και Μείωση της ανακρίβειας των μετρητών καθώς και παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο αποτελούν προτεραιότητα καθώς και πιο οικονομικές λύσεις από την αποκατάσταση όλου του δικτύου.

Πιλοτική Περιοχή 4 - Tunis

Στην Τυνησία το δίκτυο απαιτεί βελτίωση και οικονομική διαχείρηση λόγω της αυξημένης απώλειας που υφίσταται. Η Τυνησία έχει λειψυδρία και τα αποθέματα νερού της διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο λόγω της ανεπαρκούς βροχόπτωσης των τελευταίων ετών.  Διαχείριση αυτού του σπάνιου και μεταβλητού αποθέματος νερού είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της Τυνησίας.

Πιλοτική Περιοχή 5 - Aqaba

Στην Άκαμπα η πόλη στο μεγαλύτερο μέρος της χωρίζεται σε τομείς και διακριτές ζώνες. Ωστόσο η μεγαλύτερη από τις ζώνες αυτές έχει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να γίνει διάσπαση σε τρεις διακριτές ζώνες . Επιπλέον η διαίρεση σε ζώνες δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο κατανάλωσης του νερού καθώς οι πληροφορίες χρέωσης δεν έχουν ταυτιστεί γεωγραφικά με τις ζώνες καθαυτές. Για την επιτυχή ανίχνευση των διαρροών του νερού και την μείωση των απωλειών, οι ζώνες θα πρέπει να μετρηθούν αξιόπιστα, να υπο-μετρηθούν, να μετρηθεί η πίεση σε διάφορα σημεία και να παρακολουθείται ο θόρυβος για τον προ-εντοπισμό των προβληματικών περιοχών.

Τα δεδομένα που έχουν αποκτηθεί από αυτές τις ενέργειες μπορούν να τροφοδοτήσουν ένα μοντέλο ύδρευσης , όπου τα πρότυπα ζήτησης μπορούν να συγκριθούν με την πραγματική ζήτηση. Όμως αυτές οι προηγμένες τεχνικές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην ‘Ακαμπα ή στην Ιορδανία γενικότερα. Τα καθορισμένα σημεία εξυπηρέτησης και ο εξοπλισμός που αποτελείται από μετρητές ροής και πίεσης, καταγραφικά θορύβου και φρεάτια, θα χρησιμοποιηθούν ως υποδομή η οποία θα χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα για την μείωση της απώλειας νερού και για την δημιουργία ενός πρωτοτύπου που θα μπορεί να χρησιμοποιήσουν και άλλες ζώνες .